TUŽNA VIJEST – 11. TRAVNJA, 2021. godine U 81. GODINI ŽIVOTA, U ZAGREBAČKOJ BOLNICI NAPUSTIO NAS JE NAŠ ČLAN I JEDAN OD NAJVEĆIH HRVATSKIH LEKSIKOGRAFA, PROF. DR. SC. JOZO MAREVIĆ

Rođen je 25. travnja 1940. u Bagalovićima. Osnovnu školu je završio u Opuzenu. Nakon klasične gimnazije u Dubrovačkom sjemeništu (Collegium Ragusinum) završio je 1966. filozofski fakultet u Zadru, studijsku grupu Njemački jezik i književnost i Latinski jezik i književnost.

Poslije dvogodišnjeg rada u Osnovnoj školi u Kuli Norinskoj i višegodišnjeg rada u Srednjoj školi u Novskoj (od l965.) zaposlio se je 1971. godine u nakladničkoj kući Školska knjiga, u kojoj je vodio marketing te godinama kao glavni urednik Društveno-humanističku redakciju.

Magistrirao je 1979., a 1988. je doktorirao s temama iz pedagoškog marketinga s posebnim obzirom na marketing znanstvenih informacija. 1990. do 1994. godine organizirao je i vodio nastup hrvatskih nakladnika na najvećoj svjetskoj smotri pisane riječi u Frankfurtu.

S grupom povijesnih istinoljubaca iz Hrvatske i svijeta organizirao je i vodio tri međnarodna znanstvena simpozija o Bleiburgu i križnim putovima te kao moderator i urednik priredio tri knjige – zbornike radova sa svakog od tih simpozija. Urednik je i pet drugih zbornika znanstvenih (stručnih) radova.

Uz više stručnih knjiga kao leksikograf autor je šest rječnika, od kojih četiri enciklopedijska s obimom na 10 000 stranica, prevoditelj je pet knjiga, redaktor ili recenzent više rukopisa.

Bio je član više svjetskih asocijacija i udruga, između ostalih Svjetske asocijacije kibernetičara, Društva hrvatskih klasičnih filologa, Akademije odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske, Svjetske asocijacije esperantista UEA u Rotterdamu. Također je bio član Udruge sv. Pavla – mljetskog brodolomca.

Nazočio je mnogim međunarodnim skupovima, seminarima, simpozijima, kongresima u tuzemstvu kao i u inozemstvu, često u svojstvu predavača. U nekim međunarodnim projektima bio je recenzentom ili pak konzultantom.

Godine 1998. nagrađen je nagradom Mate Ujević Leksikografskog zavoda te državnom nagradom za znanost iz područja humanističkih znanosti. Obje nagrade za leksikografsko djelo Hrvatsko-latinski enciklopedijski rječnikkao najbolje i najuspjelije leksikografsko djelo u 1997. godini.

Za Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik dobio je 2001. godine godišnju nagradu za znanost Dubrovačko-neretvanske županije.

Životno djelo prof.dr.sc. Joze Marevića je Osmojezični enciklopedijski medicinski rječnik.

Impozantan rječnik, koji obuhvaća 50 tisuća medicinskih riječi i pojmova, koji se prostire na 3180 stranica, tiskan na biblijskom papiru, jedinstvena je knjiga u svijetu. Uz latinski i esperanto, pojmovi u rječniku prof.dr.sc. Joze Marevića, prevedeni su na još pet svjetskih jezika: engleski, francuski, njemački, španjolski, talijanski i hrvatski.

Životno je to djelo ovog filologa, leksikografa, prevoditelja i urednika za čiju mu je izradu trebalo preko 12 tisuća radnih sati i 10 godina života, a završio ga je i otisnuo u mirovini 2015. godine.

Smrt ga je zatekla u trenutku kad se spremao izdati dvije knjige od kojih je jedna Vrila beside iz stine žive njegova brata Kleme Marevića. Pokop prof. dr.sc. Joze Marevića će biti u Velikoj Gorici.

Predstavljanje Marevićeva Osmojezičnog enciklopedijskog medicinskog rječnika u Poliklinici Sunce 2016. godine